mai 31, 2007
din aia cu morală
Eu: înţelegi ideea?
Eu: adica nu e vb că n-ai fi tu capabil să înţelegi, ci dacă se înţelege
El: dacă iei droguri şi o arzi prin cazinouri..ajungi în rai?
Eu: huh...
El: da asta ştiam şi eu
Eu: nuuu
El: stai să formulez o teorie
Eu: stau...
Eu: apoi îţi spun ce am gândit eu
El: punctele de pe zaruri sunt pastiluţe ce au trecut prin găurelele alea...şi când vrem să ne drogam şi nu ştim ce să luam...aruncăm zarul..şi în funcţie de număr prizam ceva..fumăm ceva
Eu: nu
El:...
Eu: încă o dată
El: da găurelele ce reprezintă?
El: ciurul societăţii sau ce?
Eu: nu sunt găuri
Eu: sunt buline
Eu: încă o dată. hai!
El: clar că după ce o arzi aiurea prin viaţă...vine un moment..când trebuie să fii şi tu serios..că aşa vrea societatea...şi atunci...adio jocuri şi droguri...suferi o depresie...şi în cele din urmă..te sinucizi?
Eu: prea departe
Eu: te dai bătut?
El: mă dau
Eu: pills rezultă trippin rezultă zarurile au fost aruncate rezultă black angel adică p#¤% suflet
Eu: simplu,nu?
Eu: o chestiune matematică
El: aaa....e cu schepsis
Eu: dacă vrei
El: da domle...e din aia cu morală..
mai 30, 2007
pilula timpului meu
O bucată de vreme mai târziu, căci pierdusem complet noţiunea temporalităţii, mă bruiază telefonul cu semnalul lui cu tot. Un mesaj. Şi ce mesaj! Singura legătură pe care o mai aveam cu realitatea de care uitasem complet. Un "noapte bună, noi ne culcăm, dă muzica mai încet." Mă uit la ceas şi imediat pe fereastră: 22:45, bezna. Cum? Nu era lumină şi nici ora 19:00? Aparent, cheiţa către atemporalitate era chiar puterea mea de concentrare asupra unui lucru care îmi făcea plăcere. Mă încâlcisem într-o bucla a timpului şi trăiam cu senzaţia că ceva nu se pupă. Nu eram în locul care trebuie, nu eram la ora pe care o simţeam. Iar sms-ul de la colegele de apartament mi-a zdruncinat realitatea în care mă simţeam atât de bine, cu un verdict tranşant: nu puteam să mai fac duş fără să le trezesc pe domnişoare. Nu mai puteam nici să îmi continuu sesiunea de Prodigy decât în căşti. Nu puteam să ţopăi, să dansez sau să râd la emoticonurile trimise de Anca. O fărâmă de tehnologie de 7 cenţi mi-a fost de ajuns ca să îi dau drumul timpului meu.
Două ore mai târziu a început ploaia şi nu m-am putut abţine să nu ies la plimbare. Bogdan mi-a propus un duş de fum şi un schimb rapid de senzaţii, ca propulsare intelectuală pentru examenul lui de a doua zi. După patru guri din ţigară, un shot, o felie de tartă cu capşuni şi treizeci de minute de White Sensation 2006, m-am întors acasă. Timpul meu era tot acolo. Senzaţia că ziua nu vrea să se încheie nu parasise nici un colţişor din cameră. În astfel de condiţii, ce rost ar mai fi avut să dorm?
mai 29, 2007
voyeur pilule
Se lăsase seara peste un pisc photoshopuit la montaj care făcea ca lumina să pară o săgeată exagerat de frântă. Mănunchiul de raze ţepene o descoperea pe amantă pe jumătate goală, tristă, abandonată în pustietatea verde a unui munte decupat parcă dintr-un flyer de vacanţă. Suspina sau poate doar se alinta cu genele plecate, când îşi facu apariţia el - robust, cu tricoul sfâşiat de Dumnezeu-ştie-ce creatură cibernetică, cu părul mânjit de o materie neagră, vâscoasă care îl făcea să pară masculin şi priceput să repare de toate. Îi cuprinse sânii cu palmele asudate şi îi stropi în ureche o mână de vorbe gâfâite: “Mereu cu tine”. Şi după 10 secunde de săruturi sorbite – “The end”, urmat de o reclama insistentă la ultimul tip de gadget care îţi poate fi la fel de folositor ca un telefon cu aspirator: Mintek MDP 1030, “the slimest”. Închid televizorul şi sar din pat ca să trag draperiile. Amiază. Nu tu lumină dreaptă, nu piscuri fără povârnişuri. Blocuri cu balcoane descoperite, borcane de murături în bucătăriile cu geamuri prea înalte, pisici pseudo-aristocrate cocoţate pe marginea ferestrei, indignate de mirosul sălbatic care se târăşte din pubelă pe mâzga cenuşie a pereţilor locuinţelor citadine. Mi-e greaţă subit. Mi-am irosit 2 ore uitandu-mă la o peliculă aventuriero-romantico-futuristă din care nu am digerat nici măcar primele două cadre. Simt că mă sufoc şi că intru în panică. De fiecare dată când îmi irosesc timpul ajung să cred că planurile mele încep să se zdruncine, că vopseaua se scorojeşte şi că pereţii din PVC se fisurează şi cad cu zgomot de clopoţei la picioarele zidurilor de oţel. Şi, pe masură ce ferestrele dispar în fumul demolării, clinchetul acela în SI major îmi aduce aminte de Peter Pan şi de fetişul lui pentru zâne minuscule. Cel mai curios este cum planurile mele de viitor au forma unui zgârie-nori, că sunt mai înalte decat alte planuri de viitor, drepte ca două coifuri neuronale care se încăpăţânează să stocheze creativitate chiar şi în cea mai strâmtă sinapsă, doar-doar s-ar memora ideile.
Revin pe parchetul neted şi rămân blocată în faţa ecranului gri al televizorului. Acum aproape o oră auzisem câteva bufnituri din blocul de vizavi. Deloc curios, din moment ce între cele doua blocuri ar încăpea cu greu un dormitor. Două strigăte ascuţite mi-au dat de înţeles că vecina îşi întâmpinase în prag amantul. Ca şi în urmă cu două zile, vocea ei înaltă mi-a atras atenţia şi m-a incitat să devin martora unui scandal monstru, în care ea se înfăţişa ca victimă a propriului dezechilibru emoţional, iar el lua forma unui sac de box sexual, dar inutil, de care ea trebuia să scape cât mai curând. După gemetele lungi şi onomatopeele dezinvolte de mai târziu, am înţeles că durerea se vindecă prin transpiraţie şi că nemulţumirile răstite în plină noapte nu sunt decât un alt fel de fetiş care îţi gâdilă simţurile şi te fac să îţi deschei pantalonii cât ai zice “aaah”. De fiecare dată am tras draperiile şi am ascultat. E mai incitant aşa. În plus, nu aveam cum să fiu acuzată de voyeurism.
Cu ea mă întâlnisem de câteva ori în metrou. 30 de ani. Pomeţi fardaţi. Buze subţiri, înnegrite de nicotină. Singura impresie pe care mi-o lăsase era că îi place rutina. “Sunt o laşă!”. M-am încruntat scurt şi m-am uitat la faţa ei senină. “Scuza-mă, ce ai spus?”. S-a uitat spre mine ca la o ciudată crescută pe străzi, strâgându-şi mai tare poşeta sub braţ. “N-am zis nimic”, mi-a rostit puţin indignată. Imaginaţia îmi juca iar feste. Era ca atunci când aşteptam autobuzul de câteva minute bune, mă dureau picioarele îngrozitor, dar nu mă aşezam pe bancă pentru că aveam impresia că stă lungit pe ea un cerşetor care sforăie. Mi-am fixat privirea pe tapetul de lemn al metroului şi, din cand in cand, trăgeam câte o ocheadă spre tipa de lângă mine; mă hipnotiza trench-coat-ul ei roşu cu nasturi bărbăteşti. Drumul până la următoare staţie îmi părea mai lung ca niciodată, în circumstanţele în care tipa se gândea deja că se află în pericol, în prezenţa mea.
Astăzi se răsteşte din nou la amantul ei, plictisit probabil de aceleaşi acuzaţii. Nici măcar nu-i mai aud vocea bolborosită. E doar vălmăşeala ei de cuvinte ţipate şi zgomotul uşii trântite intenţionat o dată, de două ori, de câte ori e nevoie ca să-şi împrăştie energia negativă. Trag draperiile pe jumătate şi privesc pe fereastră, îndeplinindu-mi rolul de vecină băgăcioasă. O văd pe ea, proptită în tocul uşii, ţipând de mama focului. Nu primeşte niciun răspuns. Dacă stau bine să mă gândesc, pe el nu l-am văzut niciodată. Devin curioasă, dar şi prea evidentă. Are fereastra deschisă. La fel şi eu. Mă depărtez. O aud în continuare cum îi reproşează că a uitat să vină să o ia de la piaţă, că nu a răspuns la telefon, că a mâncat toată îngheţata. Chicotesc şi mă ascund în catifeaua groasă a draperiilor. Filmuleţul în carne şi oase e de zece ori mai bun decât pelicula nedigerabilă pe care o văzusem cu câteva ore în urmă. Ea începe dintr-odată să ţipe şi să gesticuleze disperată. Imediat, tăcere. Îmi întorc privirea spre fereastră. Are faţa roşie şi buzele îi tremură. L-a plesnit cu toată puterea ei. A lăsat să-i cadă din mână sacoşele grele: câteva roşii rostogolite sub masă, salata strivită sub tocurile pantofilor, punga de Persil lângă uşa deschisă. Pentru prima data îl văd pe el. Mai întâi o mână lungă şi manşeta albă a unei bluze sport. Îi cuprinde umărul într-o palmă, iar cu cealaltă îi pipăie faţa. Încet, grijuliu, curios. Nu dă semne că ar vrea să-i răspundă cu aceeaşi lovitură. E incredibil de calm. Ea începe să plângă, lăsându-se în voia gravitaţiei, tremurând din toate încheieturile. Se apropie de el şi îşi ridică ochii. N-o priveşte. Din spatele draperiilor îmi pare indiferent. Absent. Ca şi cum şi-ar căuta un punct de sprijin pe un un perete îndepărtat al camerei. Se apleacă şi ridică un baston lung. Îşi măsoara cu el paşii până spre ieşire, închide uşa şi se întoarce spre ea. O ia în braţe şi îşi închide ochii. “Orb? Doamne...”. Mă prăbuşesc lângă fereastră cu palmele lipite de frunte, repetându-mi întruna acelaşi cuvânt: “orb”.
Cât de incitant ar fi fost filmuleţul domestic daca el ar fi văzut-o cum se agită, dar nu ar fi fost capabil să îi audă reproşurile?!
mai 28, 2007
drumul până la drogherie şi înapoi
Subiect: o gaşcă de prieteni care fumează din foiţe de staniol versus o gaşcă de bătrânele proaspăt scoase din perfuzii, de la Spitalul Universitar
Locaţie: o staţie de RATB
Atmosferă: you got served
Într-o parte, sunt tinerii euforici, care îşi trăiesc fanteziile în onomatopee şi hiperbole, având senzaţia unor trip-uri neapărat emoţionale, sexuale sau morbide. De cealaltă parte, sunt monologurile succesive ale unor bătrânele sub efectul antibioticelor de peste weekend, cu poveşti lacrimogene despre rinichi, ficat, inimă şi apă la cap. De fapt, sunt monologuri cu aceleaşi trip-uri senzoriale. Euforia din staniol poate fi atât de uşor confundată cu lichidul din perfuzii, încât, la nivel semantic, cuvintele tinerilor dezechilibraţi nu diferă cu nimic de cele ale bătrânelor ameţite. "Credeam că o să mor" adunat cu un "Doamne, ce fel a fost!", înmulţit de trei ori cu "vai!", adunat cu "Ai idee?", totul ridicat la puterea douzeci. Concluzia: "N-am simţit niciodată aşa ceva". Ar fi totuşi o diferenţă de exprimare; bunicile cu "dumneavoastră" versus euforicii cu "frate".
În final, totul se reduce la ce ştii tu că îţi intră în sânge. Pentru că senzaţiile pornesc din imaginaţia ta şi din dorinţa de a nu mai depinde de tine. Iar autocompătimirea este constanta obligatorie pe care nu uiţi să o foloseşti de cate ori vrei să arăţi că eşti neajutorat. În momentul în care ajungi în starea de maximă altitudine emoţională, începe să-ţi fie frica şi te apuci să strigi ca nebunul "Nu vreau să mor!". Ei bine, eu cred că vreţi să muriţi. Şi voi, tineri euforici şi voi, bătrânele plictisite. Eu cred că v-ar plăcea ca măcar o dată să aveţi dreptate. Să vă întoarceţi la prieteni sau familie sub formă de fum sau de antibiotic apos ca să le râdeţi în nas: "vedeţi, v-am zis eu că o să mor..."
Tineri plictisiţi, bătrânele euforice, you got served!
mai 14, 2007
cele 30 de zile
gizmo a fost. acum am rămas doar eu.
mai 10, 2007
pilula intactă
mai 09, 2007
jumătate de pilulă
mai 08, 2007
pilula strategică
prima din săptămână
Lunea e ziua în care uit codul culorilor, când îmi iau umbrela în loc de ochelarii de soare si invers, când plec cu gândul să ajung la şcoală, dar uit de teme, pix, cursuri şi de cele 10 pagini pe care trebuia să le citesc încă de săptămâna trecută. Lunea e de vină pentru reputaţia mea de zăpăcită; este imposibil să nu răstorn un pahar cu apă, să nu stric imprimanta, să nu îmi rup pixul, să nu mă împiedic grav de cabluri şi să-i las pe toţi fără internet. În fiecare luni e şedinţa, e curs de la ora 18, laptele e expirat, în congelator nu mai e decât o pungă cu legume, sunt haine multe în coşul cu rufe, s-a terminat demachiantul şi mi-e lene să fac duş.
Lunea e ziua în care pornesc cu chef de toate şi, de fapt, nu vreau să fac nimic. Preţ de o oră îmi ascult şeful aberând despre relaţii şi despre prieteni de-ai prietenilor prietenelor lui, care pot să fie responsabili indirect şi, eventual, exclusiv de succesul meu. Îl privesc absentă şi-mi alung somnul cu o fantezie prostească în care îi arunc Cola direct pe laptop. Lunea sunt "mică, naivă, agitată" şi am numai idei neinspirate. Ciudat lucru, dar prima zi din săptămână nu conincide cu cea în care mă simt neînţeleasă. Sunt coerentă, vorbesc încet şi fără să mă enervez, îmi aliniez toate argumentele pe vârful limbii şi ţin discursuri pe care, altădată, nu reuşesc să le reeditez în acceaşi formă.
Lunea mă găseşte într-o stare bizară; un val spontan de nemulţumire, cu toate că peste weekend am reuşit să fac ceva pentru care am muncit mai bine de o lună, un amestec paradoxal de "vine sfârşitul lumii" cu "vreau să fiu mare", un dor de ducă nemaipomenit care se încheie cu un verdict pueril de genul "la vară plecăm în Ibiza". În fiecare luni vreau să gătesc, dar renunţ rapid după un sfert de oră de pălăvrăgeală cu mama, care îmi descrie frigiderul de acasa şi masa copioasă care m-a aşteptat încă de vineri şi mă convinge să mă trezesc a doua zi la ora 7 ca să pornesc în recuperarea pachetului cu bunătăţi. Dacă pentru şoferii de autobuz, dimineţile de luni încep cu Romantic FM, Radio 21 sau Kiss FM, pentru mine, încep cu o plimbare scurtă până în staţie, cântând tărăgănat fie"Zi-mi noapte bună", fie "I want to break free".
Ziua mea de luni e somnoroasa, dar coerentă, e îndrăzneaţă, dar lentă, e ba ploioasă, ba cu soare, e aglomerată şi lungă, e la fel în fiecare săptămână, înainte de atelierul de publicitate şi după un seminar somnoros despre care stiu doar că are ceva de împărţit cu crizele. Ziua ta de luni cum e?
mai 03, 2007
pilula funebră
Uneori cred că aştepţi cu nerăbdare îngheţata aia. Mă uit la tine cât eşti de plictisită şi îmi vine să sar pe geam. Cum adică ce îngheţată? Aia incredibil de dulce şi rece pe care o s-o mănânci când eu... lasă, n-are rost. Şi ia-ţi degetele de pe buzele mele! Ştii cât de mult urăsc microbii!!! Te rog să nu strâmbi din nas. Uf! Iartă-mă. Haide, poţi să mă atingi, adică, nu e vorba că n-ai avea voie..nuuuu, nu înţelege greşit..Doamne, chiar o să mă arunc pe geam odată! Mda, ştiu că suntem doar la etajul 1! Cum adică..hmm..cum te văd eu? Grijulie? Da, atunci când e frig afară şi mă baţi la cap să mă îmbrac gros, nu cumva să răcesc şi să fie nevoie să ai grijă de mine! Incitantă? Da, când sunt foarte somnoros şi nu-s în stare nici măcar să-mi scot şosetele! Dulce? A..hmm.. nu! asta chiar n-am văzut la tine. Glumeeesc! Haide, vino lângă mine şi spune-mi încă o dată cum n-o să plângi când o să dispar! Spune-mi cum o să întarzii la înmormântarea mea şi o să apari chiar înainte să se închidă capacul. Ziceai că o să fie multă lume? Uh, sper să nu. Şi negru mult şi lacrimi pe obrajii palizi. Dar tu nu o să fii aşa! Promiţi, iubito? Tu o să fii frumoasă. Şi roşie. Frumoasă în satin roşu. Fără îndoială scurt. Sau poate vrei voal. Mai bine nu! Că e transparent şi, măcar de data asta vreau să fiu eu în centrul atenţiei. Şi pantofi roşii. Cum? Cizmuliţe? Dar nu vreau să fie toamnă, nici să plouă. O să fie vara, iubito! O să fie cald şi dimineaţă. O să auzi greierii şi o să-ţi aduci aminte că iarba creşte mai repede noaptea, când stai aşezată pe ea. Iar eu o să fiu acolo, între oamenii aceia negri. Întins. Cam palid. Nemişcat. Cam aşa cum îti place ţie. Haiiiiiide... glumesc! Vino lângă mine! Şi sărută-mă! Atunci n-o s-o poţi face. Buuun! Şi mai spuneai că toată lumea o să plângă, că o să te privească ciudat, că o să uite că eu sunt întins acolo şi că hainele alea negre o să te facă să pufneşti în râs. Să nu râzi zgomotos, iubito, ca să nu se supere mama! Toţi o să fie la fel, iubito! Doar tu roşie! Şi o să te apropii de sicriu şi o să te uiţi curioasă la mine. O să întorci capul spre ei şi o să zâmbeşti. Larg. Nu sinistru. Doar larg. Fără lacrimi. Şi o să mănânci îngheţată! Cum adică de ce îngheţată? Pentru că îmi place mie şi eu nu o să pot să mănânc atunci! Îngheţată la cornet şi satin roşu. Fără îndoială scurt. O să faci doi paşi spre sicriu, o să-ţi scoţi panglica roşie din păr şi o să mi-o laşi mie pe piept. Doar aşa să-ţi pot simţi parfumul şi la cinci picioare sub pământ. Într-o mână o să-mi iei degetele galbene şi o să le săruţi pe rând, şoptind pentru fiecare atingere câte un cuvânt cu care să intru în pământ. Nu am nevoie de cuvinte, iubito. Bine, tac. După cinci minute de sărutat o să te întorci spre oamenii aceia negri şi uzi de la atâtea lacrimi şi o să le spui impasibilă să plece acasă, cu tot cu feţele lor palide. Pentru că te deprimă. O să te aşezi pe iarbă. Cu picioarele sub tine. Cu îngheţata în mână. În satin roşu şi fără panglică în păr. Iar până o să termini de mâncat îngheţata, pământul o să mă acopere în întregime. aaaa, da' flori nu-mi aduci? Da, ai dreptate..ce să fac eu cu ele acolo jos?!?!.. la cinci metri umezi în pământ... Satin roşu, iubito? Sau poate voal...