decembrie 12, 2007

Aşa macarale, aşa muncitori

Cine o fi văzut macarale râzând să-şi ridice telefonul de pe pernă, să-l scoată din buzunar sau să umble până în hol, la măsuţa cu fixul de la Romtelecom şi să sune la primul psiholog din cartea de telefoane, din paginile aurii sau din agenda proprie mâzgâlită cu zeci de pixuri şi creioane.

Pe macarale să le priveşti în ploaie, când ridică plăci de beton şi scârţâie de dureri de coloană. Le mănâncă rugina şi ploaia le intră pe sub vopseaua scorojită. Atuncea nu zâmbesc, domnule, ci urlă necăjite şi se mişcă greoi în stânga şi-n dreapta. Atâta ştiu, atâta au învăţat la şcoala de macarale, Grup Şcolar nr.1 "Sfântul Combinat". Pe ele se caţără cel mai des furnicile, râmele, gândacii şi, uneori, muncitorii zglobii de la ţuicile şi vodcile prea matinale.

Macaralele sunt harnice. Muncitorii sunt harnici. De atâta hărnicie râd în soare. Şi macaralele, şi muncitorii. Pe macaralele le amuză razele care se freacă de geamuri şi care le gâdilă coastele simetrice, spoite în roşu muncitoresc şi dârz. Pe muncitori îi amuza tabla înmulţirii gradelor de vodca cu gradele de ţuici cu gradele de afară.

Numai că, atunci când plouă, şi macaralele şi muncitorii îşi şterg zâmbetele de pe chipuri şi de pe braţele metalice. Încheieturile de fier încep să se smiorcăie, iar muncitorii să înjure cu poftă şi să scuipe în bălţi şi pe alături. De teama revoltelor şi a depresiilor provocate de vreme, stăpânitorii macaralelor se sfătuiesc cu stăpânitorii muncitorilor şi le coc surpriza în pragul sărbătorilor de iarnă. În vârf de macara jilavă, cu vopsea umflată de ploaie, agaţă sârme cu beculeţe roşii, galbene, albastre aidoma instalaţiilor de pom festiv şi fără prea multă originalitate. Acuma macaralele au coifuri care se aprind cu exactitate la cinci secunde, iar muncitorii au un motiv în plus să îşi continue truda cu pet-urile de vodca răcită fără voie în buzunarele salopetelor mânjite de noroi. Toată lumea se bucură, inclusiv macaralele. Na, că am ajuns să zic ca ăia... macarale râd în soare... şi de Crăciun.

12 comentarii:

  1. Sa inteleg ca s-a deschis un santier langa tine?? :)
    Pi lula

    RăspundețiȘtergere
  2. Iaste şantier, făr' de îndoială, domnule deseneanimate!

    lula libelula, nu lula pilula!:P

    RăspundețiȘtergere
  3. Uff, asa m/a intristat postul asta. Eu chiar iubesc macaralele. Cele de pe santier, probabil macarale turn, sunt gri pentru ca nu e treaba lor sa fie estetice si n-ar sta nimeni sa curete zeci de metri de masinarie. Ma indoiesc ca muncitorii pe care i-ai vazut tu beti erau macaragii. Nimeni n-ar fi in stare sa urce beat, treapta cu treapta, pe schela unei macarale de 70 de metri. Ca sa nu las aici comentarii kilometrice, am scris mai multe la mine.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ladystarlight
    iaste sacaitoru pe creieriu??

    RăspundețiȘtergere
  5. @drina: eu am zis că se caţără pe ele, nu până unde, nu că le manevrează! :)
    plus că te iei prea în serios!

    deseneanimate nu este :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu pe mine ma iau in serios, textul tau l-am luat. Vorba aceea, n/am inteles ce-a vrut sa spuna poetul. Sorry, nu mai fac. O sa/mi pun ochelarii de distins nuantele de acum.

    RăspundețiȘtergere
  7. tu cu degetele tale ai zis că iubeşti macaralele! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ladystarlight
    pai de ce sa nu le iubeasca, nu-s si ele fiare???
    Nu iaste sacaitoariu deseanimate sau santeru'?
    Mai am ceva pilule

    RăspundețiȘtergere
  9. nu mai comentez nimic la don'şoara că nu vreau să o supăr.

    deseneanimate nu. nici şantierul.

    ia-le pe rând! şi cu multă apă!:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Dar iubirea de macarale, motoare si turbine nu-i un lucru rau, ba unde mai pui ca ele cladesc si ne transporta, stam pe ele, le bagam in noroi (unde noi nu prea am vrea sa calcam), ne scot din rahat uneori.Rasplata e o carpa umeda cu apa si detregent din cand in cand, un combustibil bun, un ulei, o ungere, cateodata o vizita pe la un service, zambete, comunicare si multa iubire.Vorba cantecului "Iubiti si fiarele pe roti..." sau era despre caini,in fine, intelegi tu Ladystarlight?!Pana una si cealalta, eu iau o pilula sa-mi treaca...

    RăspundețiȘtergere
  11. am înţeles. mergem pe principiul "codrul, frate cu românul" sau poate pe ăla cu "iubeşte-ţi aproapele"! na, dacă aproapele meu e o maşină sau o maşinărie, fie ea şi macara, eu nu mai vreau să iubesc deloc! :P

    câte mai ai?

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai am cam pana maine, dupa aia o sa cer niste compensate ca vreau sa iau vreo doua flacoane sa-ti dau si tie.

    RăspundețiȘtergere